אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> חיפוש פסקי-דין >> החלטה בתיק ת"א 1229-05

החלטה בתיק ת"א 1229-05

תאריך פרסום : 11/10/2011 | גרסת הדפסה

ת"א
בית משפט השלום חיפה
1229-05
04/10/2011
בפני השופט:
אריקה פריאל

- נגד -
התובע:
כמאל שוואח
הנתבע:
עו"ד אפרים ארנון
החלטה

1.         לפניי בקשה להורות על שחרור כספים שהופקדו בקופת בית המשפט על ידי הנתבע, כתנאי לעיכוב ביצוע פסק דין מיום 4.2.10  לפיו חויב לשלם פיצויים לתובע.

ואלה העובדות הצריכות להכרעה בבקשה:

2.         ביום 4.2.2010 ניתן פסק דין אשר חייב את הנתבע לשלם לתובע סך של 464,160 ש"ח בצירוף ריבית והפרשי הצמדה לפי חוק פסיקת ריבית והצמדה, תשכ"א-1961 החל מיום 9.1.05 (יום הגשת כתב התביעה) ועד ליום מתן פסק הדין (להלן: פסק הדין של הערכאה הדיונית וחוק פסיקת ריבית והצמדה או החוק בהתאמה). עוד חויב הנתבע להשיב לתובע את אגרת התביעה (המחצית הראשונה והשנייה) ולשלם לו שכר טרחת עורך דין בשיעור 17% מהסכום הפסוק ומע"מ כדין. נקבע כי על הנתבע לשלם את הסכומים הללו תוך שלושים יום מיום מתן פסק הדין (קרי, עד ליום 4.3.10) שאם לא כן יתווסף להם הפרשי הצמדה וריבית כחוק החל מיום מתן פסק הדין ועד התשלום בפועל.

3.         על פסק הדין של הערכאה הדיונית הוגש ערעור (ע"א 37398-03-10 של בית המשפט המחוזי בחיפה).  

4.         ביום  11.3.10 הגיש הנתבע בקשה לעיכוב ביצוע פסק הדין של הערכאה הדיונית עד להכרעה בערעור. הבקשה נדונה לפני השופטת ברסלב, אשר הורתה על עיכוב ביצוע עד למתן החלטה אחרת. ביום 3.5.10 הוריתי על עיכוב ביצוע פסק הדין על כל סכום העולה על 200,000 ש"ח  בצירוף שכר טרחת עורך דין ואגרה באופן יחסי ובלבד שהנתבע יפקיד את יתרת הסכום הפסוק (כולל הוצאות משפט) בקופת בית המשפט.

ביום 17.5.10 שילם הנתבע לתובע 323,860 ש"ח  (324,007 ש"ח  + 310 ש"ח ניכוי מס במקור) וביום 24.5.10 הפקיד את היתרה בסך 381,205 ש"ח בקופת בית המשפט.

5.         ביום 27.3.11ניתן פסק הדין על ידי ערכאת הערעור לפיו הועמד הסכום הפסוק על סך 341,673 ש"ח בצירוף הוצאות משפט והפרשי הצמדה וריבית כפי שנקבע על ידי הערכאה הדיונית. אין חולק כי סך כל הסכום הפסוק, כולל הוצאות משפט והפרשי הצמדה וריבית, נכון ליום  4.2.10 מסתכם בסך של 572,785 ש"ח.

6.         לטענת התובע יש להוסיף על הסכום הפסוק הפרשי הצמדה וריבית בצירוף ריבית פיגורים החל ממועד הפרעון שנקבע בפסק הדין של הערכאה הדיונית ועד למועד התשלום בפועל, ללא ניכוי ריבית שכן לפי הכנסתו השנתית פטור התובע ממס הכנסה. הנתבע לעומת זאת סבור, כי משנדחה מועד הפרעון בעקבות עיכוב הביצוע הרי שעליו לשלם לתובע את יתרת הסכום שנפסק על ידי בית המשפט המחוזי לפי ערך יום התשלום שנקבע על ידי פסק הדין של הערכאה הדיונית, ללא תוספת הפרשי הצמדה וריבית כלל ובניכוי מס במקור בשיעור 45% על הריבית שנפסקה עד ליום 1.1.06 ובשיעור 20% על הריבית שנפסקה החל ממועד זה ואילך.

כפועל יוצא, חלוקים הצדדים בסכום שעל הנתבע לשלם לתובע (סכום שיש להעביר מתוך הפקדון המופקד בקופת בית המשפט).

7.         אין  לקבל את עמדת מי מבעלי הדין.

8.         סוגיית הריבית והפרשי הצמדה המתווספים לחוב פסוק מוסדר בחוק פסיקת ריבית והצמדה והתקנות שתוקנו על פיו.

בהתאם לסעיף 2 ו-3 לחוק פסיקת ריבית והצמדה רשאית רשות שיפוטית להוסיף ריבית על סכום כסף ועל הוצאות משפט שפסק לבעל דין. לפי סעיף 3א לאותו חוק רשאית רשות שיפוטית לפסוק הפרשי הצמדה או הפרשי הצמדה וריבית במקום ריבית לפי סעיפים 2 ו-3 לחוק.

9.         סעיף 5(א) לחוק פסיקת ריבית והצמדה קובע כי תקופת הריבית לפי סעיף 2 תחל באחד המועדים הנקובים (מיום הגשת התביעה או מיום אחר החל מיום היווצרות עילת התביעה) ועד למועד הפרעון. מועד הפרעון הוא " המועד שבו ניתן פסק הדין או המועד שנקבע בפסק הדין לתשלומו של החוב, לפי המאוחר".

10.        סעיף 5(ב) לחוק פסיקת ריבית והצמדה קובע סנקציה לחייב שלא שילם את חובו הפסוק במועד הפרעון שנקבע -  על הסכום הפסוק יווספו " הפרשי הצמדה וריבית, בצירוף ריבית צמודה, בשיעור ובדרך חישוב שקבע שר האוצר בהתייעצות עם שר המשפטים ועם נגיד בנק ישראל ובאישור ועדת הכספים של הכנסת (להלן - ריבית פיגורים)" (ההדגשה שלי - א' פ') ממועד הפרעון ועד התשלום בפועל.

סעיף קטן (ג) מסמיך את בית המשפט לפסוק, מטעמים מיוחדים שיירשמו, ריבית פיגורים בשיעור נמוך יותר ".. ובלבד שהריבית לא תפחת מהשיעור שנקבע בפסק הדין לתקופה שעד מועד הפרעון".

11.        בענייננו נקבע בפסק הדין  של הערכאה הדיונית כי על הנתבע לשלם את הסכום הפסוק תוך שלושים יום מיום נתינתו (דהיינו, עד ליום 4.3.10), כשסכום זה יישא ריבית והפרשי הצמדה מיום הגשת התובענה ועד ליום מתן פסק הדין. כן נקבע כאמור, כי במקרה של אי-תשלום החוב במועד יישא הסכום שאיחרו בתשלומו ריבית והפרשי הצמדה כחוק החל מיום מתן פסק הדין ועד התשלום בפועל.

12.        יוצא אפוא כי מועד הפרעון הנו ה-4.2.10, שהרי אם לא שילם הנתבע את הסכום הפסוק תוך תקופת הארכה שניתנה לו החל ממועד זה מוטל החיוב בהפרשי הצמדה וריבית (כולל ריבית פיגורים). ערכאת הערעור לא שינתה את מועד הפרעון שנקבע בפסק הדין ואף קבעה כי הסכום הפסוק המתוקן יישא ריבית והפרשי הצמדה " כפי שנקבע בפסק הדין של בית המשפט קמא".  

13.        השאלה הטעונה הכרעה הנה האם יש לחייב את הנתבע בתשלום הפרשי הצמדה וריבית לפי סעיף 3א לחוק והאם יש לחייבו גם בריבית פיגורים לפי סעיף 5(ב) לחוק פסיקת ריבית והצמדה. על השאלה הראשונה יש להשיב בחיוב ואילו על השנייה יש להשיב בשלילה.

14.        הסוגיה העומדת להכרעה בהליך דנן הגיעה לפתחו של בית המשפט העליון, והוכרעה על ידו. נפסק, כי אם עוכב ביצוע פסק הדין של הערכאה הדיונית נדחה מועד הפרעון שנקבע בו עד להכרעה בערעור. משנדחה החיוב, אין להשית על החייב ריבית פיגורים.

התוכן בעמוד זה אינו מלא, על מנת לצפות בכל התוכן עליך לבחור אחת מהאופציות הבאות: הורד קובץ לרכישה הזדהה

בעלי דין המבקשים הסרת המסמך מהמאגר באמצעות פניית הסרה בעמוד יצירת הקשר באתר. על הבקשה לכלול את שם הצדדים להליך, מספרו וקישור למסמך. כמו כן, יציין בעל הדין בבקשתו את סיבת ההסרה. יובהר כי פסקי הדין וההחלטות באתר פסק דין מפורסמים כדין ובאישור הנהלת בתי המשפט. בעלי דין אמנם רשאים לבקש את הסרת המסמך, אולם במצב בו אין צו האוסר את הפרסום, ההחלטה להסירו נתונה לשיקול דעת המערכת
הודעה Disclaimer

באתר זה הושקעו מאמצים רבים להעביר בדרך המהירה הנאה והטובה ביותר חומר ומידע חיוני. עם זאת, על המשתמשים והגולשים לעיין במקור עצמו ולא להסתפק בחומר המופיע באתר המהווה מראה דרך וכיוון ואינו מתיימר להחליף את המקור כמו גם שאינו בא במקום יעוץ מקצועי.

האתר מייעץ לכל משתמש לקבל לפני כל פעולה או החלטה יעוץ משפטי מבעל מקצוע. האתר אינו אחראי לדיוק ולנכונות החומר המופיע באתר. החומר המקורי נחשף בתהליך ההמרה לעיוותים מסויימים ועד להעלתו לאתר עלולים ליפול אי דיוקים ולכן אין האתר אחראי לשום פעולה שתעשה לאחר השימוש בו. האתר אינו אחראי לשום פרסום או לאמיתות פרטים של כל אדם, תאגיד או גוף המופיע באתר.



שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ